Het Garenkokerskwartier is een echte woonbuurt. Een groot deel van de woningen -voornamelijk koop, met kenmerkende hoge plafonds- werd in de 19e eeuw als middenstandswoning gebouwd. De katoenfabriek (Prévinaire, later de Haarlemsche Katoenfabriek) werd begin jaren ’20 gesloopt. Op het voormalige fabrieksterrein -tussen de Zijlweg en Pieter Kiesstraat, grenzend aan de Kinderhuissingel- kwamen woningen met een vriendelijker, speelser karakter. En voortuinen.  De oorspronkelijk industriële functie van dit kwartier heeft haar sporen nagelaten: aan het begin van deze eeuw is de bodem van aantal particuliere percelen gesaneerd.

In deze rustige woonbuurt met een stads karakter wonen veel actieve, creatieve bewoners die graag iets doen voor hun wijk. Bijvoorbeeld troeptrimmen. Een uurtje zwerfafval rapen met een gezellige nazit, elke maand in een ander pop-up café.  In de buurtmoestuin op het terrein rond het Seinwezen -de oude spoor loods- wordt onder meer groenten gekweekt in mobiele bakken. Kinderen zijn hier van harte welkom. 

De buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier zet zich in voor een gezamenlijke aanpak van duurzame energie, groen en zorg in deze kleine Haarlemse buurt.

Parkeren kan met het vignetsysteem of een parkeervergunning, zonder wachttijd.

U bent op loopafstand van het trein- en busstation en op fietsafstand van het strand. Voor de dagelijkse boodschappen zijn er een aantal voorzieningen, uitgebreider winkelen kan in de Haarlemse binnenstad, die is om de hoek.

Te doen: blij worden van een vondst bij De Oprechte Veiling, voor eigentijdse muziek naar Het Patronaat en een lekkere taart bestellen bij het Appeltaart Imperium. Een bijzondere leerwerkplek waar wordt gewerkt aan kwaliteit, zelfvertrouwen en horeca-ervaring.