Grenzend aan stadsbos De Haarlemmerhout, met een kinderboerderij, hertenkamp en een restaurant met het groenste terras van Haarlem, is Bosch en Vaart een groene, schaduwrijke buurt met prachtige oude straten. Straatnamen houden verhalen van Hildebrand levend.
Aan de ruime, voornamelijk, koopwoningen is hier een geschiedenis in bouwstijlen af te lezen: Art Nouveau, Amsterdamse school, Engelse landhuisstijl, een Zwitsers chalet.

De voormalige buitenplaats werd rond 1900 aangekocht door een projectontwikkelaar die er het Bosch en Vaart kwartier aanlegde. Van de oude buitenplaats is niet meer over dan de letters ‘Bosch en Vaart’ op het tuinhek en het vroegere stalgebouw, dat is omgebouwd tot woonhuis.

Op 5 fietsminuten afstand van het centrum is dit een rustige woonbuurt, waar veel gezinnen zich thuis voelen. Er is een actieve wijkraad die met initiatieven als De Cultuurlijn en een netwerk van vrijwilligers dat burenhulp organiseert en zo bijdraagt aan een bloeiend sociaal- en cultureel leven.

In en rond deze lommerrijke buurt zijn legio mogelijkheden om, ook buiten, te sporten bij verschillende verenigingen. Er is een kindermanege met een holistische aanpak. 
Eethuis Nurks in de Hout kijkt uit op herten in het groen, organiseert op kinderen gerichte  activiteiten in de achtertuin en serveert niet alleen pannenkoeken. 

Bosch en Vaart heeft verschillende onderwijsinstellingen voor basis en middelbaar onderwijs en een ruime keus in kinder- en naschoolse opvang.

Met een parkeervergunning, online aangevraagd bij de gemeente, parkeert u in uw eigen straat; vanaf de Wagenweg bent u zo op weg in de richting van Amsterdam en Utrecht. Hier zijn ook haltes voor het openbaar vervoer.