De vergelijking met het stratenplan van een medina is snel gemaakt, aangevuld met groene beplanting, bloembakken en bankjes op straat. Een stedenbouwkundige erfenis van arbeiders uit de textielindustrie en brouwerijen op dit voormalige industrieterrein. Zij hebben hun woonomgeving zelf vorm gegeven toen zij zich hier omstreeks de 17e eeuw vestigden. Weet u dat Frans Hals een nazaat is van Vlaamse textielarbeiders die hier kwamen wonen?

Deze Haarlemse Jordaan is een woonbuurt bij uitstek. Voormalige bedrijfs- en winkelpanden hebben een creatieve en gastvrije woonbestemming gekregen: achter de voordeur staat u direct in een lichte woonkamer met grote ramen. Dagelijkse boodschappen doet u gewoon om de hoek. Er zijn haltes voor het stads- en streekvervoer op loopafstand, met een snelle verbinding naar Haarlem CS en Amsterdam.

Een parkeervergunning vraagt u, zonder wachtlijstnotering, online aan bij de gemeente.  

De kinderen in deze buurt gaan in de omgeving naar verschillende basis- en middelbare scholen. Op het autovrije Doelenplein kun je heerlijk buitenspelen.

De Botermarkt heeft een vrijdagse biologische markt en ‘s woensdags een roemruchte rommelmarkt. De potjes en plantenmarkt die, op de avond voorafgaand aan Luilak, op de Raamvest en tegenoverliggende Raamsingel gehouden wordt gaat de hele nacht door. Niet alleen een walhalla voor de groene vingers, het is er ook lekker eten en drinken.  

De liefhebber kan heerlijk meezingen bij de jaarlijkse kerstzang op het Nieuwe Kerksplein onder begeleiding van de harmonie. Koek en zopie aanwezig. Waar vijf straten in een hoek bij elkaar komen, staat Café De Vijfhoek. De motor achter het jaarlijkse Huiskamerfestival met zang- en dansvoorstellingen bij buurtgenoten thuis. 

 Het dorpse karakter van Vijfhoek geeft, mede door de uiteenlopende kleine bedrijfjes, winkels en horeca, een gemoedelijke mix van wonen en werken waar u graag thuis bent.