Meer dan vijftig gemeenten hebben een Indisch buurt, die door geografische namen of persoonsnamen verwijzen naar Oost- of West-Indië. Haarlem is daar één van. Indische Buurt-Noord vormt samen met Indische Buurt-Zuid de Indischewijk. In het noordelijke deel is het stratenplan ruimer opgezet, met groen op straat en grotere binnenterreinen tussen de voormalige arbeiderswoningen. Er zijn, niet overal, voortuinen. Het grootste deel van de woningbouw dateert uit de jaren ’20. Voordat de buurt in 1929 onderdeel werd van Haarlem hoorde het bij gemeente Schoten.

Het zuidelijke deel is projectmatiger opgezet met gesloten woonblokken uit de jaren’20 en ’30, met over het algemeen twee of drie woonlagen.Een veilige en vriendelijke thuisomgeving voor kinderen, met basisonderwijs, naschoolse opvang en kinderdagverblijven binnen handbereik. Er wonen hier veel gezinnen met kinderen. De Indischewijk is een echte woonomgeving waar het ook comfortabel winkelen is. Elke donderdag staat de weekmarkt op de Floresstraat. Bakkers, verse vis, huishoudelijke artikelen, kappers, drogisterijen, kralen, kleding, een ijssalon, en ook de enige Chinese winkel die Haarlem rijk; het is allemaal te vinden aan de gezellige Generaal Cronjéstraat. Zittend bijpraten kan door de hele straat, met koffie en koek uit verschillende windstreken.

Parkeren op straat met een gemeentelijke parkeervergunning. Daar is geen wachttijd voor.

Aan weerszijden van de beide buurten is er stads- en streekvervoer; op de Spaarndamse- en Rijksstraatweg zijn meerdere bushaltes. Via de Spaarndamseweg  en Schoterweg bent u met de auto zo op weg naar Amsterdam en Bloemendaal.