Aan de westkant van Haarlem, tussen Aerdenhout en Overveen, ligt het Ramplaankwartier. 

Het kwartier is vernoemd naar de regentenfamilie Ramp. Zij kregen halverwege de 15e eeuw de gronden om het Huis Rolland -nu verdwenen- in eigendom. 
Verschillende Rampen zijn door Frans Hals afgebeeld.
Rond 1910 bouwde Bloemendaal hier Tuindorp en vanaf 1927 hoort het kwartier bij Haarlem. De sterke buurtbinding vindt hier misschien haar oorsprong.

Een zeer rustige woonwijk met een groen, landelijk karakter en vooral twee-onder-een-kap en rijtjeswoningen. Ongeveer de helft van de huishoudens heeft kinderen, de wat kleinere woningen trekken alleenstaanden en ouderen. 

De Energiepioniers is een platform dat groepen buurtbewoners ondersteunt bij het omlaag brengen van hun fossiele energieverbruik. De groep Ramplaan is bijzonder succesvol. 
Met het project De Groene Schoolpleinen heeft de basisschool de natuur dichterbij gehaald, de kinderen spelen nu vaker buiten. Er is hier ook naschoolse opvang.

Omringd door schitterend duingebied en landgoed Elswout, is het heerlijk wandelen in de omgeving. Uw huisdier zal u dankbaar zijn.
Er is een tennisvereniging en u fietst zo naar het strand van Bloemendaal en Zandvoort.

Bij Stadstuinderij WTG worden biologische groenten voor Haarlem en omgeving geproduceerd. Deelnemers kopen aan het begin van het seizoen een oogstaandeel, zij oogsten en eten van mei tot oktober zelf hun duurzaam gekweekte groenten. 
Voor de niet-doe-het-zelvers is er een bakker en een kleine supermarkt op de Ramplaan. 

Het Ramplaankwartier heeft met de Randweg een goede verbinding naar de Haarlemse binnenstad, Amsterdam en Utrecht. Er is een busverbinding naar Haarlem CS en Zandvoort, de buurtbus rijdt naar Bloemendaal en Santpoort.