De wijk is vernoemd naar De Amsterdamse Poort. Rond 1400 aan de Amsterdamse vaart  gebouwd en is als enige van de twaalf stadspoorten ongeschonden blijven staan. Sinds de gemeentelijke herindeling van 2016 staan De Amsterdamsebuurten in de statistieken te boek als Amsterdamsewijk. Met een eigen pagina op Wikipedia. Vertrouwde namen als Oude Amsterdamsebuurt, Cremerbuurt, Potgieterbuurt en Van Zeggelenbuurt worden ook gebruikt, en dat is soms verwarrend. 

Voormalige, veelal gerenoveerde, arbeidershuizen en portiekwoningen uit de jaren ’50 vormen een groot deel van de bebouwing. Met hier en daar een voortuin, bankjes en groen op straat. Er zijn onverwachte kleine, groene paradijsjes waar kinderen op roep-afstand kunnen spelen. Parkeren kan voor de deur en gratis. Aan de oostkant van de wijk is in de afgelopen jaren nieuw gebouwd. De ontwerpen sluiten, met stoepen, aan bij de naastgelegen jaren ’50 portiekflats.

Een kindvriendelijke, familiebuurt met kinderopvang, basisonderwijs en naschoolse opvang; een speeltuinvereniging en buitenspeelplaatsen. Bij voetbalvereniging DSK (Door Samenspel Kampioen), zijn kinderen met voetbalzin vanaf hun vierde verjaardag welkom.

U  stapt aan het Spaarne op een rondvaartboot. Nee: dat is niet alleen leuk voor toeristen. 

Mijmer bij de ondergaande zon aan stadsstrand Oerkap en fiets naar het strandje aan de Veerplas. Iets verder en u bent in recreatiegebied Spaarnwoude. 

Geen fietsweer? Er is maandelijkse een rommelmarkt in wijkcentrum ’t Broederhuis.

Boodschappen doen op de Amsterdamsestraat, het dichtstbijzijnde winkelgebied. Er zijn vestigingen van winkelketens en meer onderscheidende, zelfstandige ondernemers. 

De Amsterdamsewijk heeft een uitstekende aansluiting op uitvalswegen richting Amsterdam, Den Haag en Schiphol. Treinstation Haarlem Spaarnwoude geeft een snelle verbinding met Amsterdam en Zandvoort aan Zee. 

Wie dicht bij het Haarlemse centrum wil wonen en/of buiten de stad werkt, vindt in de Amsterdamsewijk een heerlijke woonomgeving.