Amsterdamsewijk

De wijk is vernoemd naar De Amsterdamse Poort. Rond 1400 aan de Amsterdamse vaart  gebouwd en is als enige van de twaalf stadspoorten ongeschonden blijven staan. Sinds de gemeentelijke herindeling van 2016 staan De Amsterdamsebuurten in de statistieken te boek als Amsterdamsewijk. Met een eigen pagina op Wikipedia. Vertrouwde namen als Oude Amsterdamsebuurt, Cremerbuurt, Potgieterbuurt en Van Zeggelenbuurt worden ook gebruikt, en dat is soms verwarrend. 

Voormalige, veelal gerenoveerde, arbeidershuizen en portiekwoningen uit de jaren ’50 vormen een groot deel van de bebouwing. Met hier en daar een voortuin, bankjes en groen op straat. Er zijn onverwachte kleine, groene paradijsjes waar kinderen op roep-afstand kunnen spelen. Parkeren kan voor de deur en gratis. Aan de oostkant van de wijk is in de afgelopen jaren nieuw gebouwd. De ontwerpen sluiten, met stoepen, aan bij de naastgelegen jaren ’50 portiekflats.

Een kindvriendelijke, familiebuurt met kinderopvang, basisonderwijs en naschoolse opvang; een speeltuinvereniging en buitenspeelplaatsen. Bij voetbalvereniging DSK (Door Samenspel Kampioen), zijn kinderen met voetbalzin vanaf hun vierde verjaardag welkom.

U  stapt aan het Spaarne op een rondvaartboot. Nee: dat is niet alleen leuk voor toeristen. 

Mijmer bij de ondergaande zon aan stadsstrand Oerkap en fiets naar het strandje aan de Veerplas. Iets verder en u bent in recreatiegebied Spaarnwoude. 

Geen fietsweer? Er is maandelijkse een rommelmarkt in wijkcentrum ’t Broederhuis.

Boodschappen doen op de Amsterdamsestraat, het dichtstbijzijnde winkelgebied. Er zijn vestigingen van winkelketens en meer onderscheidende, zelfstandige ondernemers. 

De Amsterdamsewijk heeft een uitstekende aansluiting op uitvalswegen richting Amsterdam, Den Haag en Schiphol. Treinstation Haarlem Spaarnwoude geeft een snelle verbinding met Amsterdam en Zandvoort aan Zee. 

Wie dicht bij het Haarlemse centrum wil wonen en/of buiten de stad werkt, vindt in de Amsterdamsewijk een heerlijke woonomgeving. 

Garenkokerskwartier

Het Garenkokerskwartier is een echte woonbuurt. Een groot deel van de woningen -voornamelijk koop, met kenmerkende hoge plafonds- werd in de 19e eeuw als middenstandswoning gebouwd. De katoenfabriek (Prévinaire, later de Haarlemsche Katoenfabriek) werd begin jaren ’20 gesloopt. Op het voormalige fabrieksterrein -tussen de Zijlweg en Pieter Kiesstraat, grenzend aan de Kinderhuissingel- kwamen woningen met een vriendelijker, speelser karakter. En voortuinen.  De oorspronkelijk industriële functie van dit kwartier heeft haar sporen nagelaten: aan het begin van deze eeuw is de bodem van aantal particuliere percelen gesaneerd.

In deze rustige woonbuurt met een stads karakter wonen veel actieve, creatieve bewoners die graag iets doen voor hun wijk. Bijvoorbeeld troeptrimmen. Een uurtje zwerfafval rapen met een gezellige nazit, elke maand in een ander pop-up café.  In de buurtmoestuin op het terrein rond het Seinwezen -de oude spoor loods- wordt onder meer groenten gekweekt in mobiele bakken. Kinderen zijn hier van harte welkom. 

De buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier zet zich in voor een gezamenlijke aanpak van duurzame energie, groen en zorg in deze kleine Haarlemse buurt.

Parkeren kan met het vignetsysteem of een parkeervergunning, zonder wachttijd.

U bent op loopafstand van het trein- en busstation en op fietsafstand van het strand. Voor de dagelijkse boodschappen zijn er een aantal voorzieningen, uitgebreider winkelen kan in de Haarlemse binnenstad, die is om de hoek.

Te doen: blij worden van een vondst bij De Oprechte Veiling, voor eigentijdse muziek naar Het Patronaat en een lekkere taart bestellen bij het Appeltaart Imperium. Een bijzondere leerwerkplek waar wordt gewerkt aan kwaliteit, zelfvertrouwen en horeca-ervaring.

Vijfhoek

De vergelijking met het stratenplan van een medina is snel gemaakt, aangevuld met groene beplanting, bloembakken en bankjes op straat. Een stedenbouwkundige erfenis van arbeiders uit de textielindustrie en brouwerijen op dit voormalige industrieterrein. Zij hebben hun woonomgeving zelf vorm gegeven toen zij zich hier omstreeks de 17e eeuw vestigden. Weet u dat Frans Hals een nazaat is van Vlaamse textielarbeiders die hier kwamen wonen?

Deze Haarlemse Jordaan is een woonbuurt bij uitstek. Voormalige bedrijfs- en winkelpanden hebben een creatieve en gastvrije woonbestemming gekregen: achter de voordeur staat u direct in een lichte woonkamer met grote ramen. Dagelijkse boodschappen doet u gewoon om de hoek. Er zijn haltes voor het stads- en streekvervoer op loopafstand, met een snelle verbinding naar Haarlem CS en Amsterdam.

Een parkeervergunning vraagt u, zonder wachtlijstnotering, online aan bij de gemeente.  

De kinderen in deze buurt gaan in de omgeving naar verschillende basis- en middelbare scholen. Op het autovrije Doelenplein kun je heerlijk buitenspelen.

De Botermarkt heeft een vrijdagse biologische markt en ‘s woensdags een roemruchte rommelmarkt. De potjes en plantenmarkt die, op de avond voorafgaand aan Luilak, op de Raamvest en tegenoverliggende Raamsingel gehouden wordt gaat de hele nacht door. Niet alleen een walhalla voor de groene vingers, het is er ook lekker eten en drinken.  

De liefhebber kan heerlijk meezingen bij de jaarlijkse kerstzang op het Nieuwe Kerksplein onder begeleiding van de harmonie. Koek en zopie aanwezig. Waar vijf straten in een hoek bij elkaar komen, staat Café De Vijfhoek. De motor achter het jaarlijkse Huiskamerfestival met zang- en dansvoorstellingen bij buurtgenoten thuis. 

 Het dorpse karakter van Vijfhoek geeft, mede door de uiteenlopende kleine bedrijfjes, winkels en horeca, een gemoedelijke mix van wonen en werken waar u graag thuis bent.

 

Bakenes

U hoeft het Stripfestival niet te bezoeken om in Bakenes iets mee te krijgen van de tweejaarlijkse publiekstrekker. De Bakenesserkerk kreeg bij de restauratie van 2010 door striptekenaars ontworpen glas-in-loodramen; met de transformatie van godshuis naar werkruimte als thema. De kerk is nu als kantoorruimte in gebruik, met een ruimte voor Haarlemse bodemvondsten. Hier zijn objecten te zien, afkomstig uit de 8e eeuw.

Een echte een woonbuurt aan de rand van het centrum met schitterende, historische panden, cafés en restaurants. De Bakenessergracht is, met een groot aantal rijksmonumenten, een van de oudste en mooiste grachten van Haarlem. 

Het museum van de verwondering, Teylers, is op loopafstand. Grijp uw kans in dit eerste en oudste museum van Nederland en laat u vrolijk verrassen door acteurs die u meenemen op een theatrale tour achter een geheime, tot nu toe gesloten deur.

Op maandag en zaterdag is er groente-, fruit-, kaas en nog-veel-meer-markt op de nabijgelegen Grote Markt, onderweg komt u zowel bekende winkelketens als meer onderscheidende, gespecialiseerde detailzaken tegen. 

Van de ca. 2000 mensen die in deze buurt wonen bestaat meer dan de helft uit eenpersoonshuishoudens. De kinderen die in Bakenes wonen kunnen lopend naar kinderzwemschool ’t Spaarnehuys aan het Donkere Spaarne. 

Met de kinderen iets anders ondernemen?  Op www.kidsproof.nl suggesties waar u misschien niet als eerste aan denkt.

Met een gemeentelijke parkeervergunning, zonder wachttijd, parkeren bewoners in hun eigen buurt. Bezoekers kunnen terecht in parkeergarage De Appelaar aan de Damstraat.

U bent op loopafstand van trein en busstation.

Indische wijk

Meer dan vijftig gemeenten hebben een Indisch buurt, die door geografische namen of persoonsnamen verwijzen naar Oost- of West-Indië. Haarlem is daar één van. Indische Buurt-Noord vormt samen met Indische Buurt-Zuid de Indischewijk. In het noordelijke deel is het stratenplan ruimer opgezet, met groen op straat en grotere binnenterreinen tussen de voormalige arbeiderswoningen. Er zijn, niet overal, voortuinen. Het grootste deel van de woningbouw dateert uit de jaren ’20. Voordat de buurt in 1929 onderdeel werd van Haarlem hoorde het bij gemeente Schoten.

Het zuidelijke deel is projectmatiger opgezet met gesloten woonblokken uit de jaren’20 en ’30, met over het algemeen twee of drie woonlagen.Een veilige en vriendelijke thuisomgeving voor kinderen, met basisonderwijs, naschoolse opvang en kinderdagverblijven binnen handbereik. Er wonen hier veel gezinnen met kinderen. De Indischewijk is een echte woonomgeving waar het ook comfortabel winkelen is. Elke donderdag staat de weekmarkt op de Floresstraat. Bakkers, verse vis, huishoudelijke artikelen, kappers, drogisterijen, kralen, kleding, een ijssalon, en ook de enige Chinese winkel die Haarlem rijk; het is allemaal te vinden aan de gezellige Generaal Cronjéstraat. Zittend bijpraten kan door de hele straat, met koffie en koek uit verschillende windstreken.

Parkeren op straat met een gemeentelijke parkeervergunning. Daar is geen wachttijd voor.

Aan weerszijden van de beide buurten is er stads- en streekvervoer; op de Spaarndamse- en Rijksstraatweg zijn meerdere bushaltes. Via de Spaarndamseweg  en Schoterweg bent u met de auto zo op weg naar Amsterdam en Bloemendaal.

Kleverpark

Landschapsarchitect Leonard Springer ontwierp eind 19e eeuw een nieuwe wijk rondom het nog te ontwikkelen traject van de tramlijn Haarlem-Bloemendaal. De buurt werd vernoemd naar het Huis ter Kleef (13e -eeuws). De resterende ruïne is een rijksmonument en te vinden in de Haarlemmer Kweektuin.  De vader van Springer, J.D. Zocher, ontwierp begraafpark Kleverlaan. De oudste begraafplaats van Haarlem met weelderig groen, oeroude bomen en schitterende vijvers.

In deze ruim opgezette, groene buurt voeren jaren ’30 woningen de boventoon; hoekige erkers, bijzondere entrees, gedetailleerd metselwerk en sobere, comfortabele architectuur. Kamers en suite, paneeldeuren en glas-in-lood ramen hebben niet het alleenrecht op woningen in Kleverpark. Op het voormalige terrein van het St. Joannes de Deo ziekenhuis is een nieuwe, autoluwe wijk gebouwd. Deo Neo. De woningontwerpen zoeken aansluiting bij omliggende buurten, een nieuw en typerend stukje Haarlem. 

Er is een betaalde parkeergarage onder deze nieuwe wijk, op straat parkeren kan door de hele buurt met een gemeentelijke parkeervergunning. Aan te vragen zonder wachtlijst.

Aan de Verspronckweg staat een voormalige ambachtsschool met statige trappenhuizen, dat na transformatie tot monumentaal appartementsgebouw verder gaat als De Meester. 

Met een ruime keus aan kinderopvang, twee basisscholen en een middelbare school trekt Kleverpark gezinnen met kinderen, mensen uit hogere inkomensgroepen en jongeren. Zij vinden elkaar bij de Kweektuinkas. Deelnemers hebben een oogstaandeel en inspraak op het teeltplan. Het hele jaar door wordt er geoogst en gegeten van duurzaam gekweekte, biologische groenten. Meehelpen mag. Elke 1e zaterdag van de maand is de BioMarkt, op het plein voor de kassen.

Speeltuinvereniging Burcht ter Kleeff heeft een beheerder die tussen 15 en 18 uur toezicht houdt op buiten spelende kinderen en het winkeltje. Winkelen op de Kleverparkweg met een echte groenteboer en slagerij, een bakker met een missie en moderne koffie.

Op een paar bus- of fietsminuten afstand van het treinstation, grenzend aan twee uitvalswegen is Kleverpark een goed bereikbare omgeving om thuis te zijn.

Bosch en Vaart

Grenzend aan stadsbos De Haarlemmerhout, met een kinderboerderij, hertenkamp en een restaurant met het groenste terras van Haarlem, is Bosch en Vaart een groene, schaduwrijke buurt met prachtige oude straten. Straatnamen houden verhalen van Hildebrand levend.
Aan de ruime, voornamelijk, koopwoningen is hier een geschiedenis in bouwstijlen af te lezen: Art Nouveau, Amsterdamse school, Engelse landhuisstijl, een Zwitsers chalet.

De voormalige buitenplaats werd rond 1900 aangekocht door een projectontwikkelaar die er het Bosch en Vaart kwartier aanlegde. Van de oude buitenplaats is niet meer over dan de letters ‘Bosch en Vaart’ op het tuinhek en het vroegere stalgebouw, dat is omgebouwd tot woonhuis.

Op 5 fietsminuten afstand van het centrum is dit een rustige woonbuurt, waar veel gezinnen zich thuis voelen. Er is een actieve wijkraad die met initiatieven als De Cultuurlijn en een netwerk van vrijwilligers dat burenhulp organiseert en zo bijdraagt aan een bloeiend sociaal- en cultureel leven.

In en rond deze lommerrijke buurt zijn legio mogelijkheden om, ook buiten, te sporten bij verschillende verenigingen. Er is een kindermanege met een holistische aanpak. 
Eethuis Nurks in de Hout kijkt uit op herten in het groen, organiseert op kinderen gerichte  activiteiten in de achtertuin en serveert niet alleen pannenkoeken. 

Bosch en Vaart heeft verschillende onderwijsinstellingen voor basis en middelbaar onderwijs en een ruime keus in kinder- en naschoolse opvang.

Met een parkeervergunning, online aangevraagd bij de gemeente, parkeert u in uw eigen straat; vanaf de Wagenweg bent u zo op weg in de richting van Amsterdam en Utrecht. Hier zijn ook haltes voor het openbaar vervoer.

Ramplaankwartier

Aan de westkant van Haarlem, tussen Aerdenhout en Overveen, ligt het Ramplaankwartier. 

Het kwartier is vernoemd naar de regentenfamilie Ramp. Zij kregen halverwege de 15e eeuw de gronden om het Huis Rolland -nu verdwenen- in eigendom. 
Verschillende Rampen zijn door Frans Hals afgebeeld.
Rond 1910 bouwde Bloemendaal hier Tuindorp en vanaf 1927 hoort het kwartier bij Haarlem. De sterke buurtbinding vindt hier misschien haar oorsprong.

Een zeer rustige woonwijk met een groen, landelijk karakter en vooral twee-onder-een-kap en rijtjeswoningen. Ongeveer de helft van de huishoudens heeft kinderen, de wat kleinere woningen trekken alleenstaanden en ouderen. 

De Energiepioniers is een platform dat groepen buurtbewoners ondersteunt bij het omlaag brengen van hun fossiele energieverbruik. De groep Ramplaan is bijzonder succesvol. 
Met het project De Groene Schoolpleinen heeft de basisschool de natuur dichterbij gehaald, de kinderen spelen nu vaker buiten. Er is hier ook naschoolse opvang.

Omringd door schitterend duingebied en landgoed Elswout, is het heerlijk wandelen in de omgeving. Uw huisdier zal u dankbaar zijn.
Er is een tennisvereniging en u fietst zo naar het strand van Bloemendaal en Zandvoort.

Bij Stadstuinderij WTG worden biologische groenten voor Haarlem en omgeving geproduceerd. Deelnemers kopen aan het begin van het seizoen een oogstaandeel, zij oogsten en eten van mei tot oktober zelf hun duurzaam gekweekte groenten. 
Voor de niet-doe-het-zelvers is er een bakker en een kleine supermarkt op de Ramplaan. 

Het Ramplaankwartier heeft met de Randweg een goede verbinding naar de Haarlemse binnenstad, Amsterdam en Utrecht. Er is een busverbinding naar Haarlem CS en Zandvoort, de buurtbus rijdt naar Bloemendaal en Santpoort.